»Kdor se bolje regenerira, je naslednji dan v

boljši kondiciji, zato lahko zmore več, tako pri

treningu kot na tekmovanju.«

Peter »Paco« Wrolich, nekdanji avstrijski tekmovalec v kolesarjenju (ekipa Gerolsteiner, ekipa Milram)

Pasiven ukrep za dopolnitev aktivnega treninga

Stimulacija z magnetno resonanco je redna spremljevalka sodobnega treninga, in predstavlja dopolnitev aktivnega treninga v obliki pasivnega ukrepa za optimalno in pospešeno regeneracijo.

S tem se ustvari podpora za »trši« trening in tako si lahko prej zastavite višje cilje.

Regeneracija – obnovitev zmogljivosti

»Regeneracija« predstavlja ponovno vzpostavitev običajne zmogljivosti po utrujenosti, na primer po treningu, po tekmovanju ali obremenitvi, morda po prizadetosti celotnega organizma zaradi poškodbe ali preobremenitve. Kot »obremenitev« so mišljeni vztrajnostni

športi, vaje za moč, koordinacijski, pa tudi miselni šport.

Regeneracija ima tako oskrbovalno funkcijo oziroma funkcijo ponovne vzpostavitve po neki motnji psihičnega ravnovesja. Tovrstno »motnjo« predstavljata na primer trening ali tekmovanje.

Od trajanja predhodne obremenitve je odvisen tudi čas obnove zmogljivosti (tako fizične kot psihične).

Pri tem pomaga stimulacija z magnetno resonanco, saj se bistveno zmanjša čas regeneracije, ki je zato tudi bolj optimalna.

Obogatitev uspeha pri treningu in na tekmovanju – prednost pred sotekmovalci

Stimulacija z magnetno resonanco se v športu uporablja praviloma zaradi dveh vidikov, ki medsebojno vplivata drug na drugega:

Izboljšanje zmogljivosti in/ali izboljšanje sposobnosti regeneracije.

Zaradi biološke učinkovitosti stimulacije z magnetno resonanco, se za športnika izkažejo pozitivni učinki:

 • izboljšana regeneracija in sprostitev po treningu/tekmovanju,

 • optimalno pasivno ogrevanje pred treningom/tekmovanjem,

 • pospešitev procesov zdravljenja ob športnih poškodbah (pretegi, udarnine, zvini, pretrgane mišice, vezi in kite, luksacije, poškodbe živcev)

 • preprečevanje pojava »bolečih mišic«,

 • izboljšana razgradnja laktata,

 • sprostitev krčev,

 • povečanje prekrvavljenosti (prekrvitve),

 • povečan dotok kisika in hranilnih snovi,

 • bolj učinkovita obnova kosti in mišic,

 • ohranitev mišic,

 • spodbuditev izdelave melatonina

Optimalna podpora treningu in regeneraciji

Magnetno resonanco lahko uporabite kot neposredno pripravo na trening ali tekmovanje,

učinkovita pa je tudi takoj po obremenitvi in/ali, če to naredite dvakrat na dan, zjutraj in zvečer. Če je v športni torbi tudi prenosni polnilnik (opcijski nakup), lahko Vita-life R-sistem spremlja športnika kamorkoli.

Vita-life R-sistem se upravlja preko čip-kartice, na kateri je naložena programska oprema. Za potrebe športnika so primerni posebni programi na kartici »Fitnes« (opcijski nakup).

Znanstvene raziskave so pokazale, da sta predvsem sposobnost regeneracije uporabnika in kakovost regeneracije, najbolj učinkoviti ob uporabi resonance z magnetnim poljem. To pomeni, da je ob dosledni uporabi, najbolje neposredno po obremenitvi, telo hitreje pridobi svojo vitalnost in je pripravljeno na nove napore. Ob daljši, neprekinjeni uporabi, naraste po

drugi strani tudi »neposredni« storilnostni potencial, v smislu fiziologije treninga znan kot »superkompenzacija«.

Pulzirajoče elektromagnetno polje v ustreznem obsegu (to pomeni v določeni poljski jakosti, frekvenci in modulaciji, odvisno od cirkadialnega ritma in stanja posameznika) usklajuje funkcijo vsake posamezne celice telesa, tako da celice nemoteno delujejo.

Omenjeni mehanizem učinkuje na vsak del telesa in pri skorajda vseh boleznih. Zaradi tega terapija z magnetnim poljem podpira tudi samozdravilno moč telesa pri različnih vrstah obolenj.

Več o uporabi Vita-life magnetno resonančne stimulacije v medicinske namene, si lahko preberete tukaj. -Povezava na kategorijo »Zdravje in medicina« - podstran »Vrhunski medicinski pripomoček«

Drugi učinki terapije z magnetnim poljem sledijo iz tega osnovnega mehanizma in obsegajo: povečanje prekrvavitve in oskrbe s kisikom, vpliv na živčne kanale pri prevodu bolečin, blagodejno učinkovanje na vegetativni živčni sistem in mnogi drugi.

Kateri vrhunski slovenski in tuji športniki in klubi že uporabljajo Vita-life magnetno resonančno stimulacijo, si poglejte tukaj. -(Povezava na prilogo »Uporabniki R-systema)

Nekaj referenc znanih uporabnikov v profesionalnem športu, si lahko preberete tukaj. -(Povezava na prilogo »Reference v športu«)

Posebni programi za šport

Programi, posebej prirejeni s frekvenčnimi snopi, intenzivnostjo in zaporedji pulzov, so na upravljalni kartici »Fitnes«.

Z njimi dobijo športniki možnost široke uporabe, ki je idealna oblika dopolnitve vsakega treninga.

Ogrevanje

Program »Ogrevanje« je oblika pasivnega ogrevanja, kot podpora aktivnemu ogrevanju, seveda pa ne more popolnoma nadomestiti aktivnega ogrevanja.

NASVET: Primeren je za neposredno pripravo pred tekmovanjem.

Moč

Program »Moč« se lahko uporablja pred in med treningom za moč in optimalno podpira tako dinamični, kot statični trening za največjo moč.

Elastičnost

Program »Elastičnost« se uporablja pred treningom za elastičnost in podpira hitrost mišične kontrakcije. Po več uporabah priporočamo, da ta program uporabite v kombinaciji s programom »Moč«.

Aerobna vzdržljivost

Program »Aerobna vzdržljivost« optimizira kapaciteto prenosa kisika in porazdelitve krvi. Uporablja se lahko pred ali med izvajanjem vseh vaj za vzdržljivost.

NASVET: Lahko se ga uporabi, kot »samostojno« enoto treninga. V tem primeru svetujemo, da se uporablja vsaj dvakrat na teden.

Anaerobna vzdržljivost

Program »Anaerobna vzdržljivost« optimizira hiperemijo delovnega mišičevja, preskrbo s hranilnimi snovmi in kisikom ter izboljša odvajanje balastnih snovi.

Uporablja se predvsem pred in med ekstremno športno obremenitvijo, pri športih s krajšo ali srednje dolgo vzdržljivostjo.

Sprememba tonusa

Ta program pomaga pri zakrčenosti in zaščitnem položaju mišice, pospešuje odpravljanje neravnovesja ter zmanjšanje akutnih mišičnih napetosti in bolečin.

Kapilarizacija

Program »Kapilarizacija« pomaga pri uravnavanju prepustnosti kapilar, saj se s tem izboljšata tudi preskrbljenost mišičevja in kapilarizacija hitro-trzajočih mišičnih vlaken.

Uporablja se med treningom športov, ki imajo poudarek na elastičnosti ali pa kot dopolnitev treninga anaerobne vzdržljivosti.

Aktivni počitek/regeneracija

Program »Aktivni počitek« izboljša prekrvavitev in zniža mišični tonus. Podpira hitrejšo razgradnjo odpadnih snovi in izboljša nalaganje glikogena.

Tako se preprečijo bolečine v mišicah, po velikem naporu pa se v najkrajšem

mogočem času spet lahko vzpostavi polna zmogljivost.

Sprostitev/regeneracija

Program sprostitve ima sprostitveni učinek, deluje tudi na sproščanje krčev. Uporablja se predvsem po večjih obremenitvah pri treningu ali tekmovanju z visoko stopnjo stresa. Primeren je tudi za mentalni trening, npr. v povezavi z dihalnimi vajami.

Avtomatski program

Glede na čas v dnevu izbira Vita-life R-sistem med 12 različnimi programi, vsak od njih je posebej primeren ob določeni uri.

Ti programi so, po spoznanjih kitajske tradicionalne medicine (TKM), naravnani na »notranjo uro« telesnih organov.

Program za lokalno uporabo

Kot dopolnitev uporabe na celem telesu lahko uporabite upogljiv aplikator (vzglavnik), s katerim usmerite delovanje na točno določene dele telesa.

Program za točkovno uporabo

S tem programom se usmerja palični aplikator (opcijski nakup), ki lahko s točkovno uporabo odlično dopolni drugo uporabo.