Arganovo olje pridobivajo iz plodov arganovega drevesa (Arganija, lat. Argania spinosa), ki uspeva le na območju Severne Afrike, bolj natančno v polpuščavi v jugozahodnem delu Maroka. Trnjavo drevo zraste od 8 do 10 metrov visoko, njegova življenjska doba pa je 150 do 200 let.

 

Pogled na zgornjo sliko nam razkrije prikupno dejstvo, da je Arganija tisto slavno drevo, na katerega rade splezajo koze. Te avtohtone prebivalke namreč ljubijo plodove Arganije ter so se skozi stoletja prilagodile in postale spretne plezalke.

       Od leta 1998 so gozdovi arganovih dreves zaščiteni pod UNESCO-vo svetovno dediščino. Z vedno večjim zavedanjem o blagodejnih učinkih plodov pa so gozdovi spet varnejši pred izginotjem, saj se zaradi pridobivanja olja spodbuja njihova rast.
       Zdravilni učinki so najbolj poznani tamkajšnjim staroselcem Berberom, ki arganovo olje uporabljajo v prehrani in pri negi že tisočletja.

 


				Suhi plodovi, v katerih se skrivajo semena bogata z oljem (vir: rechercheorganics.blogspot.si)

Arganija cveti aprila, plodovi pa imajo debelo grenko lupino, ki obkroža dišečo sredico. V njej je zelo trd oreh, ki vsebuje eno, dve ali tri jedrca bogata z oljem. Zanimivo je, da je potrebno več kot leto, da plod dozori. Obirajo ga junija ali julija v letu, ki sledi letu cvetenja, nato pa pridobivajo olje.


Maroško tekoče zlato je bogato z vitamini A, B1, B2, B6 in vitaminom E, karotenom ter polifenoli, ki so močni antioksidanti. 

 
				Plod pred obiranjem (vir: rechercheorganics.blogspot.si)			 
				Od celih plodov do semen (vir: rechercheorganics.blogspot.si)

Zaradi tolikšne vsebnosti hranljivih snovi je arganovo olje dobro:

-

ZA KOŽO

Suho in zrelo kožo neguje bolje kot večina drugih sestavin in ji vrača mladost in elastičnost. Zaradi specifične sestave, ki ne zapira por in se hitro vpija, je primerno tudi za masten tip kože. Olje kožo pomiri, zaščiti in prenavlja ter celi opekline. Kremo z arganovim oljem je zato zmeraj dobro imeti na voljo v domači lekarni.

       Ker deluje protivnetno, je olje v pomoč pri zdravljenju in pri blaženju simptomov luskavice in dermatitisa. Uporaba je primerna tudi kot preventiva, na primer v nosečnosti za preprečevanje nastanka strij.

-

ZA LASE
Lepotno ne deluje le za kožo, tudi za lase. Tukaj blagodejno učinkujejo oljčne maščobne kisline omega 3 in omega 9, ki lase obnavljajo, preprečujejo cepljenje konic in pretirano izpadanje las.

-

ZA NOHTE
Nekaj kapljic čistega olja zmešanih z limoninim sokom je mešanica, ki neguje in krepi nohte, če vsak dan za 10 minut vanjo namočimo prste.

-

ZA ZDRAVJE
Arganovo olje v prehrani je zaradi visoke vsebnosti fitosterola učinkovito pri zmanjševanju vnetij in zniževanju ravni slabega holesterola, redna uporaba pa dobro vpliva na prebavo in ščiti srčno-žilni sistem. Ker deluje kot naravni analgetik, lajša tudi težave pri artritisu.

M.U.

 

Viri:

Multi-analytical approach to oxidative stability of unrefined argan, chia, rosa-mosqueta and olive oils, Journal of nutrition & food sciences, 2015

Tree Climbing Goats of Morocco, amusingplanet.com, 2015

Argan Oil from Morocco's Tree of Life, echercheorganics.blogspot.si, 2013

-

-

-

-

-

-

______________________________

______________________________

Izdelki z arganovim oljem v Vili Zdravja:

šampon za lase: http://vilazdravja.com/izdelek/arganminerali-mrtvega-morja-sampon-z-mnogokratnimi-ucinki-400-ml/

regenerator za lase: http://vilazdravja.com/izdelek/arganminerali-mrtvega-morja-regenerator-z-mnogokratnimi-ucinki-400-ml/

gel za tuširanje: http://vilazdravja.com/izdelek/arganminerali-mrtvega-morja-gel-za-tusiranje-z-mnogokratnimi-ucinki-400-ml/

lotion za telo: http://vilazdravja.com/izdelek/arganminerali-mrtvega-morja-lotion-za-telo-z-mnogokratnimi-ucinki-400-ml/

mleko za telo: http://vilazdravja.com/izdelek/arganminerali-mrtvega-morja-mleko-za-telo-z-mnogokratnimi-ucinki-400-ml/

dnevna krema: http://vilazdravja.com/izdelek/arganova-celodnevna-vlazilna-krema-za-vse-tipe-koze-50-ml/

nočna krema: http://vilazdravja.com/izdelek/arganova-nocna-krema-proti-staranju-za-vse-tipe-koze-50-ml/

_____________________________

_____________________________

VILA ZDRAVJA, Frekvenca d.o.o.

Neubergerjeva ulica 31

1000 Ljubljana

Tel.: 01/23 555 30
E-pošta: info@vilazdravja.com