Morje je blagodejno za človeški organizem z več vidikov.

Že samo bližina morja je koristna, saj je zrak tam boljši - boljši, ker vsebuje ogromno negativnih ionov, ki samodejno povzročijo globje in pravilnejše dihanje. Prav tako krepijo imunski sistem, povečajo koncentracijo, izboljšajo spanec, blažijo glavobole ter zmanjšujejo utrujenost in depresijo.

Visoka vsebnost negativnih ionov v zraku zato koristi vsem ljudem z astmo in alergijami, ravno zaradi olajšanega dihanja.


Zrak pa ni edini, ki pozitivno vpliva na naš organizem. Morska voda deluje kot antiseptik in antihistaminik ter tako zavira alergijske reakcije. Sol namreč vsebuje ključne elemente za naše zdravje, ki med kopanjem in plavanjem prodirajo v kožo in skozi njo v naše telo. Bogata je z najmanj 80-imi različnimi minerali, med njimi so karbonati, sulfati in natrij, magnezij, kalcij, kalij in silicij ter tudi silicijeva kislina, srebro in zlato.
Poleg njih spodbujajo obnavljanje celic tudi alge v morju, ki so prav tako bogate z minerali in pospešujejo metabolizem, preprečujejo vnetja in čistijo kožo.


Poleg telesnih učinkov je morje tudi velik osvoboditelj napetosti, magnezij, na primer, dokazano zmanjšuje stres. Ob tem pa lahko že sama misel na sproščeno poležavanje v senci in glasbo morskih valov naseli mir v srcu.
Tudi skozi naše dejavnosti, kot so plavanje, potapljanje, odbojka na mivki in jutranji tek, se sproščajo endorfini, hormoni sreče, ki so brez potrebne razlage dobri za dušo in telo.

Če se vrnemo k morski vodi, najdemo še več razlogov, zakaj je tako priporočljivo biti čim večkrat v stiku s to solno terapevtko.

Lajša bolečine in spodbuja izločanje presežka tekočine v telesu ter pozitivno vpliva na osebe z bolečinami v hrbtu in mišicah ter na tiste, ki imajo revmo ali artritis.

Nasploh pa morje čisti organizem, saj spodbuja delovanje jeter, ledvic in kože, ki izločajo škodljive snovi iz našega telesa. Sol namreč pospeši izločanje nakopičenih snovi, ki se prek limfnega sistema pomikajo proti povrhnjici kože. Pomaga tudi pri dermatitisu, luskavici in številnih kožnih ekcemih.

Prednosti, ki smo jih omenili, še zdaleč niso vse, vsekakor pa nam pokažejo, zakaj je dobro, da si (če se le da) zagotovimo stik z morjem.

 

Kaj pa, če je morje predaleč?

 

Z nekaj domišljije si ga lahko ustvarimo v domačem okolju. Sprehod v gozdu, kjer je zrak prav tako poln negativnih ionov in poslušanje vetra v krošnjah dreves je lahko vaša osebna različica obujanja morskih valov in poletnih čutov.

Na stran dajte pametni telefon, televizijo in računalnik ter si z morsko soljo, ki je danes dostopna že skoraj povsod, pričarajte slano kopel kar doma. Za zdravje in dobro počutje.

 

M.U.

____

____

____

Kristali soli na voljo v Vili Zdravja:
http://vilazdravja.com/kategorija/nega-2/nega-za-telo/sol-mrtvega-morja/

_____________________________

_____________________________

VILA ZDRAVJA, Frekvenca d.o.o.

Neubergerjeva ulica 31

1000 Ljubljana

Tel.: 01/23 555 30
E-pošta: 
info@vilazdravja.com