Jetra so naš največji notranji organ in hkrati tudi naša največja žleza. Kot življenjsko pomemben organ imajo jetra številne funkcije:

  • s pomočjo jeter poteka vsrkavanje hranilnih snovi,
  • sodelujejo pri presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob,
  • sintetizirajo in izločajo sestavine žolča,
  • udeležena so pri sintezi plazemskih beljakovin in aktivaciji vitamina D,
  • jetrne Kupfferjeve celice sodelujejo pri nespecifični obrambi organizma,
  • v jetrih se skladiščijo vitamini in minerali,
  • jetra s svojim močnim sistemom razstrupljanja pretvarjajo zdravila in strupe v molekule, ki jih nato izločimo iz telesa skozi ledvica (z urinom) ali skozi črevesje (z blatom).

           

Ker so jetra del prebavil, se vse, kar vstopi v naše telo, preko krvi prenese v jetra in ta strupe izloči. Problem nastane, če je teh strupov preveč. Takrat se pričnejo odlagati in povzročati nadloge.

KAKO PREPOZNAMO PREOBREMENJENOST JETER?

Če naša jetra ne delujejo kot bi morala, se lahko pojavijo najrazličnejši simptomi, kot so:

  • slaba in počasna prebava, ki jo spremljajo napihovanje in občasne slabosti,
  • težave s kožo: srbež kože, izguba sijaja in spremenjena barva kože (rumenkast ten),
  • občutek neprestane utrujenosti (pomanjkanje energije),
  • jetra so povezana tudi z odpornostjo (pogoste infekcije),
  • opozorilni znak, ki ga nikakor ne smete spregledati je tiščanje pod desnim rebrnim lokom, kar kaže na to, da so jetra povečana,
  • povišane vrednosti holesterola in trigliceridov v krvi,
  • nabiranje maščobe, predvsem v predelu pasu.

 

Prvi zanesljiv dokaz ponuja temeljita krvna slika. Naredijo se  osnovni jetrni testi: krvni sladkor, holesterol (celokupni, HDL in LDL), trigliceridi, bilirubin (celokupni in direktni), jetrni encimi Gama GT, alkalna fosfataza, AST, ALT. Toda noben od teh testov ni specifičen za okvare jeter.

 

KAJ ŠKODI JETROM?

  • Nepravilna prehrana (premastna hrana, hitra in industrijsko predelana hrana, pogreta hrana), ter uživanje alkohola, še posebno v kombinaciji s stresnim načinom življenja.
  • Vedno več je ljudi, ki jemljejo mnogo zdravil naenkrat ali nepravilno kombinacijo zdravil.
  • Pri nas in nasploh v razvitem svetu je vedno več težav zaradi zamaščenosti jeter. To je stanje, ko maščoba v jetrih presega pet odstotkov teže tega organa. Zamaščenost jeter ni nujno povezana z alkoholom. Vse več je tudi nealkoholne zamaščenosti jeter. Jetra obdana v maščobni obroč vsekakor ne morejo pravilno razstrupljati telesa in tako se začnejo težave.
  • Pri nealkoholni zamaščenosti jeter so ogroženi predvsem tisti, ki imajo povišane vrednosti holesterola v krvi in preveliko telesno težo, pri čemer se jim maščevje nabira predvsem okrog trebuha.
  • Tudi ženske v obdobju menopavze so zaradi porušenega hormonskega ravnotežja lahko bolj podvržene tem težavam.

 Obolenj in poškodb jeter se ob pričetku težav običajno sploh ne zavedamo, saj jetra ne bolijo.

 

KAJ LAHKO SAMI NAREDIMO ZA JETRA?


Na jetra vpliva vse, kar vnesemo v telo: hrana, pijača, zrak, zdravila, različne zastrupitve s hrano, alkoholom, virusi, nepravilna prehrana, stresno življenje ...

Čeprav imajo jetra izredno sposobnost samoregeneracije, jim lahko pri tem pomagamo. Za naše telo in naša jetra je pomemben celostni pristop in neinvaziven način, ki mora biti resnično naša usmeritev. To lahko storimo v prvi vrsti s:

  • spremembo življenjskega sloga, z zdravo prehrano (manj maščob in ogljikovih hidratov, manj alkohola ter več sadja in zelenjave),
  • priporočljivo je v prehrano vključiti veliko vitaminov skupine B,
  • koristno je dovolj gibanja, pozitivna naravnanost misli in stik z naravo,
  • jetrom pa lahko pomagamo tudi z razstrupitvijo s kakovostnim prehranskim dopolnilom, med najbolj učinkovitimi je pegasti badelj.

 

PEGASTI BADELJ je  sredozemska zdravilna rastlina. Za pripravo zdravilnih pripravkov se uporabljajo plodovi, v katerih se nahajajo različni flavonoidi, ki jih s skupnim imenom imenujemo silimarin. Med njimi so za zdravilne učinke najpomembnejši silibilin, silikristin in silidianin. Te spojine delujejo ugodno na delovanje jeter, zato se izvlečki iz plodu pegastega badlja uporabljajo pri preprečevanju in lajšanju jetrnih obolenj (npr. hepatitis, ciroza jeter, zastrupitve).

 

POZOR: Pegasti badelj lahko izzove alergičen odziv – če se pojavi reakcija, ga moramo prenehati jemati.

Pegasti badelj je na tržišču na voljo v obliki kapsul, tablet in tinkture.

Branka Švajger, dr. med.

Informacije o prehranskih dopolnilih: 
http://vilazdravja.com/kategorija/dr-forster/prehranska-dopolnila/http://vilazdravja.com
http://vilazdravja.com/izdelek/silimarin-aktiv-kapsule.

_____________________________

_____________________________

VILA ZDRAVJA, Frekvenca d.o.o.

Neubergerjeva ulica 31

1000 Ljubljana

Tel.: 01/23 555 30
E-pošta: info@vilazdravja.com