Koencim Q-10 se imenuje tudi koencim mladosti, njegova vloga pa je ključna pri proizvodnji energije v celičnih generatorjih - mitohondrijih, v vsaki celici organizma. Njegova vloga se kaže na mestu z največ prostimi radikali. Proizvajajo ga vse naše celice, vendar se s starostjo proizvodnja zmanjša, še posebej po 35. letu starosti. Koencim Q-10 igra pomembno vlogo pri številnih fizioloških funkcijah in v dihalni verigi pri prenosu elektronov med encimi – celice torej oskrbi z dodatno energijo. Pomaga povečati telesno zmogljivost in energijo ter upočasni procese staranja.

Koencim Q-10 je eden najmočnejših antioksidantov, znan kot ubikinon. Odkril ga je dr. Peter Mitchell, ki je za ta doprinos leta 1978 prejel Nobelovo nagrado.

Koencim Q-10 je vseprisotna molekula, njegova glavna naloga je zaščititi vse vitalne organe našega telesa: srce in žilni sistem, jetra, možgane in endokrini sistem. Njegova podporna vloga se še posebej kaže v nevrodegenerativnih boleznih poškodb celic, zaradi česar je glavni prehranski dodatek za upočasnjevanje staranja.

V kombinaciji z nenasičenimi maščobnimi kislinami Omega 3 se je izkazal za izredno učinkovitega pri uravnavanju krvnega tlaka.

Koencim Q-10 je pomemben za ustvarjanje energije in antioksidantne zaščite telesa pred škodljivimi prostimi radikali, kapsule Q-10 Super Plus pa vsebujejo tudi vitamin B1, ki je potreben za normalno delovanje živčnega sistema – vitamin B1 je t.i. energija za možgane.

Magnezij pomaga uravnavati srčni ritem in znižati raven holesterola v krvi. Ta osnovni mineral ima ugoden učinek tudi na uravnavanje krvnega tlaka, ravni sladkorja v krvi, izboljšuje telesno zmogljivost (posledično športne rezultate) in ureja delovanje črevesja.

Poleg magnezija in vitamina B1 kapsule Q-10 Super Plus vsebujejo še selen – esencialen oligomineral, ki sodeluje pri funkcijah 25 zelo pomembnih encimov, imenovanih selenoproteini. Selen je izjemno pomemben kot antioksidant pri povečevanju imunosti in prispeva k zdravemu delovanju ščitnice ter preprečuje njeno hormonsko neravnovesje.

Selen ima tudi izjemno pomembno vlogo pri zaščiti srca in krvnih žil. Uporablja se tudi kot prehranski dodatek za kardiomiopatijo, vnetje poškodovane srčne mišice in vsa srčna obolenja. Tudi te mineralne sledi v neučinkovitih tkivih povečujejo biosintezo koencima Q-10, kar se odraža v zaščiti srca in krvnega obtoka.

Prav tako je zelo potreben pri avtoimunih boleznih, zlasti pri črevesnih. Pomemben je tudi za zdravje kože in v kombinaciji z vitaminom E, stimulira plodnost in nastanek spermatozoida.

Koencim Q-10 Super Plus kapsule so idealna kombinacija antristresnega minerala magnezija, vitamina B1, ki stimulira imunski sistem ter zelo dragocenega minerala selena v priporočenem dnevnem odmerku 55 mcg.

Njihove edinstvene lastnosti delujejo na upočasnitev procesa staranja, so učinkovite proti kronični utrujenosti in spodbujajo proizvodnjo energije. Koencim Q-10 podpira jetra v procesih razstrupljanja in ima ugoden učinek na kardiovaskularne in nevrološke bolezni ter pomaga pri paradontopatiji.

Slobodan Raljević, dr. med.

http://vilazdravja.com/izdelek/q-10-super-plus-z-magnezijem-in-vitaminom-b1

___________________________

VILA ZDRAVJA, Frekvenca d.o.o.
Neubergerjeva ulica 31
1000 Ljubljana
Tel.: 01/23 555 30
E-pošta: info@vilazdravja.com